Bijenwaskaarsen voor de kerst

Bijenwaskaarsen voor de kerst

Kerst Engel Bijenwaskaarsen

Nu de kerst weer dichterbij komt, het vroeg donker wordt en iedereen het gezellig in huis wilt maken, worden er weer veel kaarsen aangestoken in huis. Vaak zijn dit de gewone paraffinekaarsen en waxinelichtjes. Maar weinig mensen kennen het bestaan van kaarsen die gemaakt zijn van bijenwas. Zonde, want ze hebben veel meer voordelen dan de ‘’gewone’’ paraffinekaarsen die gekocht kunnen worden bij bijvoorbeeld de supermarkt. En net als van de gewone kaarsen zijn er ook kerst bijenwaskaarsen verkrijgbaar. Dus dat hoeft in geen reden te zijn om gewone paraffinekaarsen te kopen. Kaarsen uit bijenwas zijn in ieder geval niet saai!

Oorsprong

Bijenwaskaarsen worden, zoals de naam als zegt, van bijenwas gemaakt. Bijenwas is een stof die vettig is en die door sommige soorten bijen wordt gemaakt. De bijen maken van de was wanden van de cellen van de raten. Bijenwas is een restproduct van de imkerij en 100% natuurlijk. De kleur van bijenwaskaarsen is geelbruin tot goudgeel en ze ruiken honingachtig zoet. Dit is de natuurlijke kleur en geur van bijenwas, helemaal puur natuur dus. Omdat de kaarsen uit bijenwas natuurproducten zijn, verschillen ze vaak van elkaar in geur en kleur. Met bijenwas kunnen dezelfde soort kaarsen worden gemaakt als de paraffinekaarsen. De kaarsen worden gemaakt doormiddel van gieten of dompelen. Gietkaarsen zijn vaak gladder en worden gemaakt met een vorm. De dompelkaarsen worden gemaakt door de lont van de kaars keer op keer in een dompelbad van bijenwas te doen. Dompelkaarsen hebben vaak een karakteristieke vorm en zijn wat minder glad dan de gietkaarsen.

Gezondheid

Wat veel mensen niet weten, is dat bij het opbranden van paraffinekaarsen een hoop ongezonde stoffen vrijkomen. Zo komt de stof benzeen vrij, die kankerverwekkend is. Ook zitten er verschillende ongezonde stoffen in de lont, zoals lood en zink. Door de synthetische geuren en aroma’s worden de geuren van deze ongezonde stoffen verdoezeld. Bijenwas waxinelichtjes en andere kaarsen van bijenwas daarentegen zijn 100% puur natuur en zelfs goed voor uw gezondheid. Kaarsen zoals bijenwas theelichtjes hebben een goede invloed op de luchtwegen en zijn daarom zeer geschikt voor het gebruik in een huis waar astmatische mensen of mensen met gevoelige luchtwegen wonen. De kaarsen van bijenwas zuiveren namelijk de lucht door hun speciale eigenschappen.

Soorten kaarsen

Er zijn verschillende soorten kaarsen verkrijgbaar die van bijenwas gemaakt zijn. De vaak bekende soort kaars van bijenwas is de stompkaars. Omdat niet iedereen altijd grote stompkaarsen in huis wilt hebben, zijn er ook bijenwas waxinelichtjes verkrijgbaar. Deze bijenwas als theelichtjes kunnen net zo gebruikt worden als gewone waxinelichtjes en in een houdertje worden geplaatst. Daarnaast zijn er drijfkaarsen van bijenwas. Ook zijn er kerst bijenwaskaarsen in de vorm van bijvoorbeeld een ster, engeltje of kerstboom. Perfect passend voor rond de kerst dus!